keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Raskausdiabetes

Varsinaista diagnoosia ei ole vielä tullut, mutta kyllähän se siellä nurkan takana jo lurkkii... Esikoista odottaessa diagnoosi pärähti ekassa sokerirasituksessa, koska aamupaastoarvo meni hitusen verran raja-arvon yli. Koko raskaus kyllä selvittiin ilman lääkitystä, ruokavaliohoidolla. Nyt voi tilanne olla eri, kun jo toista kertaa kroppa käy tätä läpi...

Tässä raskaudessa sain neuvolasta verensokerimittarin käteen jo ensi käynnillä ja kun sillä olen mittaillut niin kyllähän ne just ne aamupaastot on mitkä tuppaa nousemaan siihen raja-arvon pintaan tai vähän yli.

Neuvolalääkärilta sain nyt patistuksen vihdoinkin mennä sinne varsinaiseen sokerirasituskokeeseen. Voi yäk. Th on ollut maltillisempi ja ymmärtäväisempi, että menet sitten kun tuo yökötys vähenee ja mittailet nyt vaan kotona niitä arvoja ja seurataan niitä. Noh, onhan se yökkäily (onneksi!) jo vähän vähentynytkin, muttei suinkaan kokonaan poistunut ja pahan olon loitollapitäjä aamuisin on kyllä ollut se hetimmiten herättyäni veden juominen ja jonkun pienen syöminen.

Mutta seuraavaksi siis rasittumaan. Tuli paha olo tai ei.

Paino on noussut aika maltillisesti. Sitä ei ole sen enempää kommentoitu suuntaan eikä toiseen. Paitsi kaikki tietty sanoo, että näillä kiloilla sen ei tarvisi nousta ollenkaan.


Ruokavalio on perussyömisen osalta pysynyt hyvänä. Enemmän tekeekin mieli syödä salaatteja ja keittoja, kun kokolihaa tai kovin rasvaisia/isoja settejä ruokaa. Perusruoka on edelleen vähän yh ja mieluummin söisinkin vaikka niiden salaattien ja keittojen lisäksi leipää, jogurttia/viiliä/rahkaa, hedelmiä, manteleita tms. Ne vaan ei oikeen pidä sitä nälkää, ihan "oikeaa" ruokaakin olisi hyvä välillä saada.

Ja sitten tietysti ne pikku napostelut joka välissä, pähkinöitä ja manteleita menee. Joo, ne on toki hyvästä. Pienissä määrin! Ja herkkuihin sorrun ihan liian usein. Ne pitäisi nyt malttaa dissata loppuraskauden ajaksi kokonaan. Oijoi... Siinä on haastetta.

Erityisseurantaan kuitenkin tässä varmaan päädyn tuon taustalla olevan verenpainetaudin (vaikka alkuun noussut verenpaine on nyt tasoittunut minulle ihan hyviin lukemiin) sekä noiden sokereiden takia. Mikäs siinä, hyvähän se on seurata, vaikka "riskiraskaus"-leimaa ei varsinaisesti (vielä?) otsaan lyötykään.

Muuten kaikki vaikuttaa olevan hyvin :) Muutamien viikkojen päästä puolivälikin jo häämöttää! Uskomatonta...


4 kommenttia:

 1. Tsemppiä rasitukseen! Kaks radia kokeneen tosiaan jälkimmäinen oli pahempi vaikka painokin oli ihan sama. Sen paastoarvon kanssa on tosi vaikea pelata kun tulee se aamunkoittoilmiö, muiden arvojen kanssa voi säätää ruokavaliolla onneksi.

  VastaaPoista
 2. Milläs viikoilla siellä mennään nyt?

  Hyi tuota radia! Minulla oli tänään se raskaudenjälkeinen sokerirasitus, ja eihän se mukavaa ole. Tällä kertaa ei tullut onneksi niin paha olo kuin raskaana ollessa. Toivottavasti ei tule nyt pahaa tuomiota tännekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohops, olenpas ollut "kauan" poissa linjoilta... Nythän lähti jo rv20 käyntiin. Hurjaa :)

   Just tänään kävin rasittumassa. Testituloksia odotellessa... Ei onneksi tullut paha olo ja nestekin meni alas yökkimättä, vaikkakin vaivalloisesti. Armoton väsymys kyllä iski siinä puolen tunnin kohdalla litkun juomisesta ja pilkin odotushuoneen (epämukavassa) tuolissa vaan miettien, että "ei saa nukkua, ei saa nukkua, ei saa nukkua..." kun pistäjätäti just oli sanonut että ei sitten saa nukkua... :D

   Mä jotenkin ihmeellisesti "unohdin" ihan kokonaan sen raskauden jälkeisen rasituksessa käymisen. Oho :O (Hyi mua!)

   Poista

Olen iloinen kaikista kommenteista :) Saa keskustella, kannustaa, kehua, tsempata, kyseenalaistaa, kysellä, kertoa faktoja, kokemuksia, ajatuksia...

Törkyä ei kuitenkaan vastaanoteta, joten pahaa mieltään purkavat kääntyköön jonkun muun instanssin puoleen.